
Kabızlık, haftada üçden az veya zorlu tuvalete çıkma olarak tanımlanabilir. Toplumda pekçok kişinin sorunudur. Çoğunlukla aktarlarda satılan bitki çayları ile tedavi edilmeye çalışılır. Bu tarz uygulamalar doz ayarlaması yapılamadığı için pekçok yan etki ile karşılaşılmaktadır. Kabızlığın tıkayıcı, fonsiyonel, metabolik, nörojenik, idiyopatik gibi pekçok nedeni vardır. Tedavi öncelikle nedene yönelik olmalıdır.
Kabızlığı olan hastaya öncelikle karın ve anal muayene yapılmalı, gereğinde anoskopi, rektosigmoidoskopi, kolonoskopi, baryumlu kolon grafisi, defakografi gibi tetkikler yapılarak etiyolojik neden araştırılmalıdır. Tedavide , lif takviyesi, probiyotikleri prebiyotikler, laksatifler, sorbitol, magnezyum türevleri, motilite uyarıcılar kullanılmaktadır.
Tedaviye ilave olarak şunlar yardımcı olabilir:
1- Günde en az iki litre su alınması
2- Lifli gıdalardan zengin beslenme.
Sebzeler: Lahana, kabak, ıspanak, enginar, fasülye, pazı, havuç.
Meyveler: Kayısı, ,incir, erik, şeftali, armut, ananas.
Ekmek: Tam tahıllı
Zeytinyağı.
3-Kabızlığa yol açan gıdalardan kaçınmak: Doymuş yağ, beyaz un ve şeker içeren gıdalar, aşırı süt ve peynir tüketimi, fast food (hamburger, pizza, v.s) gıdalar.
4.Düzenli spor yapmak.