KABIZLIK

KABIZLIK

Kabızlık, haftada üçden az  veya zorlu tuvalete çıkma olarak tanımlanabilir.  Toplumda pekçok kişinin sorunudur. Çoğunlukla aktarlarda satılan bitki çayları ile tedavi edilmeye çalışılır.  Bu tarz uygulamalar  doz ayarlaması yapılamadığı için pekçok yan etki ile karşılaşılmaktadır.  Kabızlığın  tıkayıcı, fonsiyonel, metabolik, nörojenik, idiyopatik  gibi pekçok nedeni vardır.    Tedavi öncelikle nedene yönelik olmalıdır.

                Kabızlığı olan hastaya öncelikle karın ve anal muayene yapılmalı, gereğinde anoskopi, rektosigmoidoskopi, kolonoskopi, baryumlu kolon grafisi, defakografi gibi tetkikler yapılarak etiyolojik neden araştırılmalıdır.  Tedavide , lif  takviyesi, probiyotikleri prebiyotikler, laksatifler, sorbitol, magnezyum türevleri, motilite uyarıcılar kullanılmaktadır.

                 Tedaviye ilave olarak şunlar yardımcı olabilir:

                1- Günde en az iki litre su alınması

                2- Lifli gıdalardan zengin beslenme.

                               Sebzeler: Lahana, kabak, ıspanak, enginar, fasülye, pazı, havuç.

                               Meyveler: Kayısı, ,incir, erik, şeftali, armut, ananas.

                               Ekmek: Tam tahıllı

                               Zeytinyağı.

                3-Kabızlığa yol açan gıdalardan kaçınmak:  Doymuş yağ, beyaz un ve şeker içeren gıdalar,  aşırı süt ve peynir tüketimi, fast food (hamburger, pizza, v.s) gıdalar.

                4.Düzenli spor yapmak.


WhatsApp chat
WhatsApp chat