
Tiroid nodülleri en sık görülen tiroid bezi hastalığıdır. Yaşın ilerlemesiyle tiroid nodüllerinin görülme sıklığı artar. Toplumun %5'inde yani her 20 kişiden birinde ele gelen tiroid nodülü vardır. Tiroid nodüller tek ve birden fazla sayıda olabilir. Tiroid nodüllerinin önemi; tiroid kanserlerinin çoğunun klinikte hormon üretmeyen soliter nodül şeklinde karşımıza çıkmasıdır.
Soliter tiroid nodüllerindeki kanser oranı % 10 ile 30 arasında değişmektedir. Yani Tiroid bezinde soliter nodül bulunan her 10 kişiden 1 veya 3'ünde tiroid kanseri bulunmaktadır. Çok sayıda nodülü olanlarda kanser oluşma oranı ise % 5 dir. Soliter nodülü olan çocuklarda ise bu oran %30-50dir. Yani çocukluk çağında, tek soliter nodülü bulunan her iki çocuktan biri tiroid kanseridir. Bu nedenle çocukluk çağındaki guatr vakaları ihmal edilmemelidir.
Tiroid nodülleri hem dahiliyeciler ve hem de cerrahlar için büyük bir ilgi kaynağı oluşturmaktadır. Bunun nedeni; tiroid kanserlerinin çoğunun klinikte soliter, hormon salgılamayan bir nodül olarak karşımıza çıkmasıdır. Soliter tiroid nodüllerinde kanserleşme oranının nispeten yüksek olması, bu nodüllerin tanı yönünden değerlendirilmesinin ve uygun tedavi yönteminin seçilmesinin önemini artırmaktadır.
Özetle tiroid nodülüne sahip kişiler 15 yaşından küçük veya 45 yaşından büyükse, boyun bölgesine radyasyon uygulanması öyküsü varsa, ses kısıklığı varsa, tedaviye rağmen nodül çapı büyüyorsa, aile öyküsü varsa çok detaylı olarak değerlendirilmelidir.